Isnin, 13 Jun 2011

Kek Moist Coklat..

Asalamualaikum u all.....wah...rindu Cik tak??Rindu tak??Ahehehe...dah lama Cik tak MEMBEBEL kat sini kan?Well...habis part Cuti-Cuti Malaysia....Cik sambung pulak dengan part kedua...iaitu Part Masak-Masak.
Pada 11 Jun 2011 yang lalu....Abg Cik..SUHAIMI & Isterinya yang tersayang NORANIZAH dengan murah hatinya telah membeli MIXER jenama 
 kpd adik mereka yang tersayang...iaitu....CIK la...hehehhhehhe^^...U all taw tak..Dulu masa muda-muda la...(skrg tua kowt)..huhuhu..Okey....erm...Cik suka sangat buat kek taw tak..u all bagi jer kek apa u all nak...Suka sangat2...sangat2.....Sebab Mom Cik dulu MAKCIK KEK....hehee...u all..Mom Cik dulu kalau raya confirm glamour....Sebab kek Mom Cik la paling sedap diseluruh alam semesta..hahahaahaa^^Okey2..berbalik pada cerita asal...u all nak taw tak cara buat KEK MOIST COKLAT nie?Alah mudah jer....OOOOO...satu benda specialnya KEK WARISAN FAMILY Cik nie....Cik tak suka pakai yang pakai sukatan gram or kilogram tu..sebab kadang2 Kek boleh rosak taw kalau tak cukup sukatan...so...Cik perkenalkan guna GELAS....huhuu..kalau adik Cik nak makan kek dia kan cakap macam nie...

"KAK,BUAT KEK SATU GELAS WARNA COKLAT!"
"KAK BUAT KEK SATU GELAS WARNA HIJAU!"
dan pelbagai warnalah dia nak....hehehe....Okey jum Cik ajar eh..jum2...

Sebelum tu sediakan dulu bahan-bahan nie...
  • 1 gelas gula
  • 1 gelas minyak
  • 1 gelas susu pekat
  • 1 gelas tepung gandum
  • 1 gelas air panas
  • 1 gelas koko
  • 1/2 gelas susu cair
  • 2 biji telur gred A
  • 1/4 serbuk soda bikarbonat (yang botol warna biru okey^^)
  • 1/2 papan coklat masak (yang ni pegi jer kedai then cakap.."Cik ada coklat masak tak?"..ha...confirm banyak pilihan...tapi kalau nak yang lebih sedap..Pilih Coklat NONA..
  • badam/coklat rice
Cara nak buat^^
  • Masukkan 2 biji telur dan gula then putar la guna MIXER BARU...^^..
  • Dah kembang/sebati masukan minyak & susu pekat....
  • Lepastu pulak masukkan koko,serbuk bikarbonat & tepung gandum....
  • Ha..putar lah terus...sampai u all rasa dah sebati....
  • Last sekali masukkan pulak air panas...time ni hati2 okey..paling selamat...Mixer tu bagi 1 jer kelajuannya sebab bahaya..air panas tu u all...^^
  • Okey....Dah abih..lepastu masukkan dalam loyang...huhu....paling best loyang segiempat la..sebab senang nak potong...^^
  • Masukkan pula dalam oven...suhu standard 150 darjah celcius...^^45 minit....Okey..tunggulah.....
  • Tingggg!!Okey...kek dah masak....ha..jum hias pulak...Okey....
  • Masak coklat masakan + susu cair dekat dapur gas.....
  • Then,bila dah cair....sapu kat atas kek tadi...haaaa.....sapu somey2 okey...
  • Last sekali taburlah badam/coklat rice kat atas kek tu...
  • Kat sini u all boleh hias kek tu...ha....Okey...
  • Masukkan dalam peti ais..biar sejuk...
  • 1 jam kemudian..kek boleh dimakan...
SELAMAT MENCUBA U ALL!!





Ha...nie contoh kek yang bakal siap...Sorry Cik tak dapat nak share gambar kek yang Cik dah buat..sebab...Kek dah habis makan baru inagt nak gambar...hahahahhaha^^
Okey u all...Gud luck!!
cayang u all!





0 000 Makan Cupcakes!:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...